Заради допълнителни възнаграждения на служители започват проверки в Софийския университет

Заради допълнителни възнаграждения на служители започват проверки в Софийския университет

© Надежда Чипева, Капитал

Полицията е започнала проверка в Софийския университет "Св. Климент Охридски" за допълнителните възнаграждения, отпускани на администрацията в Ректората през последните години. За нея потвърдиха от университета пред "Дневник".


Проверката е по сигнал на студентите Симеон Георгиев и Стефан Радев, които са и членове на академичния съвет на висшето учебно заведение. Повод за сигнала е справка за възнагражденията в последните седем години, според която администрацията на Ректората през 2010 г. са дадени около 500 хил. лв., а през 2016 г. - около 2 млн. лв. През това време администрацията е била около 150 души, в т.ч. ръководството на университета и чистачи.


От Софийския университет обясниха пред "Дневник", че става въпрос за възнаграждения за допълнителен труд или за участие в проекти.




За период от седем години (2010 - 2017 г.) ректорът и заместниците му са получили около 960 хил. лв. върху основното си възнаграждение, съобщи "Нова телевизия". Пред телевизията ректорът обяви, че основната му заплата е над 1000 лв. и получавал още толкова за това, че има докторска степен и за прослужено време.


"Само за миналата година главният финансист е получил около 35 хил. лв. допълнително", обясниха студентите пред БНР. Информацията бе потвърдена от ректора проф. Герджиков, който обяви, че парите са за допълнителна работа по проекти.


"Не става дума за бонуси и за 13-а заплата, а за възнагражденията на служители", обяви още проф. Герджиков. По думите му разликата в сумите през 2010 и през 2016 г. идвала оттам, че университетът започнал да работи по европроекти през 2011-2012 г. А деканите на факултети сами предлагали определени служители, които да работят по проектите и да получават допълнително възнаграждение. Един от тях бил "Студентски практики".


От Софийския университет обясниха пред "Дневник", че допълнителното възнаграждение е давано за допълнителен труд или за работата по проекти. Оттам потвърдиха, че очакват и проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, до която също имало сигнал.