Безопасност при пазаруване онлайн

Все повече хора пазаруват онлайн. Google помага на потребителите да намират продукти по редица различни начини и макар да не контролираме съдържанието в мрежата, искаме пазаруването в нея да е безопасно. По-голямата част от онлайн транзакциите се извършват без проблеми, но в някои случаи съществуват рискове и затова създадохме тази страница с полезни съвети и инструменти, които можете да използвате при пазаруване в интернет.

Съвети за безопасност

 • Ако нещо изглежда прекалено хубаво, за да е истина… най-вероятно е така. Сравнете цената, която виждате, с подобни стоки, продавани другаде. Ако тя се различава значително, бъдете внимателни – непременно проучете продавача и задайте въпроси за състоянието на стоката. Когато на даден сайт, в който се предлагат продукти с огромна отстъпка, има груби граматични и правописни грешки и се използват изображения с лошо качество от официалния сайт на собственика на марката, там може да се продават фалшифицирани стоки. Внимавайте обаче, защото някои сайтове, които продават такива продукти, наподобяват сайта на собственика на марката, като имитират оформлението и използват подобни изображения или включват търговската марка в името на домейна.

 • Проучете непознатите продавачи: Ако по-рано не сте пазарували от даден търговец, проверете предварително, за да се уверите, че е легитимен. Например научете повече за историята на бизнеса му и потърсете в мрежата отзиви от други купувачи, които имат опит с него. Легитимните търговци трябва да ви предоставят информация за връзка, която можете да използвате при въпроси или проблеми с транзакцията си. Тя може да включва физически адрес, телефонен номер за връзка или имейл адрес. Много сайтове, продаващи фалшифицирани продукти, ще имат официално изглеждащ URL адрес, който може да включва фрази като [марка]onsale.com или official [марка].com. Един от начините за евентуално разкриване на собственика на домейна е да проверите записа за сайта в WhoIs.

 • Използвайте начин на плащане, който защитава купувача: Много често компаниите за кредитни карти ограничават отговорността ви за покупки онлайн в случай на измама. Някои системи за плащане онлайн не споделят пълния номер на кредитната ви карта с продавачите с цел да ви осигурят допълнителна защита.

 • Прочетете дребния шрифт: Преди да купите нещо, се уверете, че сте запознати с правилата на продавача за доставка, гаранция и връщане. Някои магазини предлагат пълно възстановяване на сумата, а други таксуват за обратно изпращане и дават кредит, валиден само при тях.

 • Пазете запис на транзакцията: Дигиталното или хартиеното копие от транзакции на висока стойност може да ви помогне, ако се налага да върнете стоката или да оспорите неоторизирани таксувания по банковата си сметка.

 • Избягвайте променените от хакери сайтове и наблюдавайте адресната лента на браузъра си: Ако кликнете върху връзка и незабавно бъдете пренасочени, сайтът може да е променен от хакери и да съдържа злонамерен софтуер. Този софтуер, като например вируси, червеи и троянски коне, може тайно да инсталира нежелани програми на компютъра ви. Някои променени от хакери сайтове няма автоматично да ви пренасочат към друга страница, но може да включват неуместно съдържание със спам. Един от начините да сте бдителни, е да наблюдавате адресната лента, за да сте сигурни, че връзката, върху която кликвате, е тази, която се отваря.

 • Въвеждайте поверителните уеб адреси в адресната лента на браузъра си: Не отваряйте поверителни профили, като кликнете върху връзка или копирате и поставите адреса. Вместо това го изпишете сами. Уверете се обаче, че въвеждате правилния адрес. Някои сайтове, използващи техники за присвояване на URL адреси, изглеждат точно като истинските, но са създадени да откраднат информацията за профила ви чрез фишинг.

 • Избягвайте да въвеждате лична информация на подозрителни сайтове: Ако даден сайт иска от вас лични данни освен тези, които са необходими за покупката на продукт или получаването на услуга (напр. информация за банкова сметка, отговори на защитни въпроси или пароли), не се доверявайте, тъй като тези запитвания може да са признак за опит за фишинг. Някои сайтове може да са точно копие на официалния сайт, включително логотипите и текста, но са създадени от измамници с единствената цел да получат личната ви информация. Ето няколко съвета за избягване на сайтовете за фишинг и подаване на сигнали за тях.

 • Уверете се, че паролите ви са надеждни: Не използвайте едни и същи пароли за няколко профила и не забравяйте да ги променяте периодично – особено ако подозирате, че има риск за профила ви. Разгледайте още съвети за това, как да изберете интелигентна парола.

 • Изпращайте информация само по защитени връзки: Търсете връзката https:// в адресната лента (както и иконата на катинар, ако използвате Google Chrome или Internet Explorer), когато предавате поверителна информация, като например номера на кредитни карти или банкови сметки. Когато осъществявате достъп до финансови профили, проверете дали уебсайтът има сертификат за удължено удостоверяване – URL адресът или името на сайта трябва да се показват в зелено в адресната лента на много от модерните браузъри, което означава, че управляващата сайта организация е била удостоверена.

 • Избягвайте да извършвате финансови транзакции от обществени компютри: Избягвайте да влизате в профили, които съдържат поверителна финансова информация (напр. банкови сметки или номера на кредитни карти), или в уебсайтове за търговия от обществени или споделени компютри. Ако все пак осъществите достъп до такива данни от обществен или споделен компютър, не забравяйте да излезете напълно от профила си и да затворите прозореца на браузъра, след като приключите.

 • Уверете се, че сте получили това, за което сте платили: След като получите артикула, огледайте го набързо, за да се уверите, че всичко е както трябва. Колкото по-рано опитате да намерите решение за даден случай на измама, толкова по-голям шанс имате за положителен резултат.

Къде можете да получите допълнителна помощ?

Има няколко организации, които могат да помогнат на потребителите с подаването на жалби и решаването им:

Информация предлагат Бюрото за по-добър бизнес и Националната лига на потребителите. http://www.bbb.org/pittsburgh/migration/bbb-news-releases/2012/12/counteract-counterfeiting-and-shoddy-knock-offs-on-the-internet/ и www.fraud.org

Федералната комисия по търговия (FTC) на САЩ разглежда жалби за измамнически или нечестни бизнес практики. За да подадете жалба, посетете http://www.ftc.gov/ftc/contact.shtm

Ако жалбата ви е срещу компания в чужда държава, може да сте в състояние да я подадете на адрес http://www.econsumer.gov/

В Европейския съюз Мрежата на европейските потребителски центрове помага на потребителите да намират решения при проблеми с презгранично пазаруване.http://ec.europa.eu/consumers/ecc/index_en.htm

Инструменти за безопасност

Открийте водещите пет функции на Google за безопасност онлайн, предназначени да ви помагат да предпазвате семейството си в мрежата.

Google Профили

Допълнително подсигуряване на профила ви в Google

Можете да добавите допълнителен защитен слой към профила си в Google, като активирате потвърждаването в две стъпки. Ако включите функцията, при опит за влизане в профила ви от непознат компютър на мобилния ви телефон ще се изпраща код за достъп. Това означава, че дори някой да открадне или отгатне паролата ви, потенциалният атакуващ пак няма да може да влезе в профила ви, защото не разполага с телефона ви. Сега можете да се защитите с нещо, което знаете (паролата си), и нещо, което имате (телефона си).

Научете повече

Отворете настройките, като кликнете върху името или снимката си в десния ъгъл и след това – върху „Профил“.

Кликнете върху „Сигурност“ най-горе. В полето „Парола“ кликнете върху „Настройване“ до „Потвърждаване в две стъпки“.

След това ще видите поетапно ръководство, с чиято помощ ще преминете през процеса на настройване.

Впоследствие ще бъдете отведени обратно до настройките на потвърждаването в две стъпки. Прегледайте ги и добавете резервни телефонни номера.

Това е всичко! При следващото влизане в профила си ще получите SMS с код за потвърждение.

Chrome

Сърфиране в мрежата в частен режим

За да сърфирате в мрежата частно, можете да ползвате режима „инкогнито“ в браузъра Chrome на компютъра, таблета или телефона си. В този режим страниците, които посещавате, и файловете, които изтегляте, не се записват в историята на сърфиране или изтегляне на браузъра.

Научете повече

Кликнете върху менюто на Chrome в лентата с инструменти на браузъра → кликнете върху „Нов прозорец при използване на функцията „инкогнито“.

Ще се отвори нов прозорец с иконата на „инкогнито“ в ъгъла. За да излезете, трябва само да го затворите.

Google Профили

Профилът ви в Google – така, както го искате

На страницата „Настройки на профила“ можете да видите услуги и информация, свързани с профила ви в Google, и да промените настройките си за сигурност и поверителност.

Научете повече

Отворете настройките, като кликнете върху името или снимката си в десния ъгъл, след което – върху „Профил“.

Google Профили

Получаване на сигнал, ако името ви се покаже в мрежата

Секцията „Аз в мрежата“ може да ви помогне да разберете и да управлявате какво виждат хората, когато ви търсят с Google. От полза ще е и да настроите Google Сигнали, за да наблюдавате дали онлайн се появява информация за вас. Тази услуга също така автоматично предлага някои думи за търсене, които е добре да следите.

Научете повече

Влезте в профила си в Google и се придвижете до секцията Аз в мрежата.

Кликнете върху „Управление на сигналите от мрежата“ и след това – върху червения бутон, за да създадете сигнал.

Името ви ще се покаже в текстовото поле. Кликнете върху полето, за да видите още предложени сигнали.

Кликнете върху „Добавяне“, за да добавите сигнал. За извършване на редакции кликнете върху иконата на молив, а за изтриване – върху тази на кошче.

В падащото меню „Честота“ изберете честотата на сигналите.

Google Профили

Управление на данните, съхранявани в профила ви в Google

Google Табло за управление ви показва какво се съхранява в профила ви в Google и предлага общ преглед на част от скорошната активност в профила ви. От едно централно място лесно можете да преглеждате данните и активността си и да осъществявате достъп до настройките си за услуги като Blogger, Календар, Документи, Google+ и др.

Научете повече

Посетете таблото за управление, за да видите обобщена информация за данните, свързани с профила ви в Google, и да управлявате личните си настройки.

Оттук можете да преглеждате и управлявате данните, съхранявани в профила ви в Google.

Вижте още инструменти за безопасност