Мисията на Google е да организира световната информация и да я направи достъпна и полезна за всеки.

Фирмата ни е преминала през много етапи за сравнително младата си възраст. От основаването си през 1998 г. се разраснахме, за да предлагаме услуги на милиони хора по целия свят.

Когато Лари срещна Сергей

Лари Пейдж (Larry Page) и Сергей Брин (Sergey Brin) се запознават в университета „Станфорд“ през 1995 г. През 1996 г. те вече са създали търсеща машина (първоначално наречена „BackRub“), която използва връзки, за да определи значимостта на отделни уеб страници.

Google Inc.

Лари и Сергей наричат разработената от тях търсеща машина „Google“ – игра на думи с математическия термин „гугол“, който означава единица, следвана от 100 нули. Google Inc. се ражда през 1998 г., когато Анди Бехтолсхайм (Andy Bechtolsheim), един от основателите на Sun, попълва чек за 100 000 долара за това юридическо лице, което дотогава не съществува.

Извън офиса

Първата „драскулка на Google“ през 1998 г. има за цел да информира посетителите на началната страница, че операторите на Google са офлайн и са на фестивала „Горящ човек“ (Burning Man) в Невада. Сега има екип от създатели на драскулки и сме публикували повече от 2000 различни рисунки на логото си на началните страници по целия свят.

Реклами „Направи си сам“

През 2000 г. представихме AdWords – програма на самообслужване за създаване на онлайн рекламни кампании. Днес решенията ни за рекламиране, които включват дисплейни, мобилни и видеореклами, както и обикновени текстови реклами, представени от нас преди повече от десет години, помагат на хиляди фирми да се разрастват и успяват.

Gmail: не на шега

На първи април 2004 г. стартирахме Gmail. Подходът ни към електронната поща включва функции като бързо търсене, огромно място за съхранение и съобщения по нишки.

Превръщане в публична компания

На 19 август 2004 г. извършихме на Уолстрийт първично публично предлагане на 19 605 052 обикновени акции от клас А.

Най-важното е местоположението

През 2004 г. придобихме компанията за цифрово картографиране Keyhole, а през 2005 г. стартирахме Google Карти и Google Земя. Днес Карти предлага също трафик в реално време, упътвания за пътуване с обществения транспорт и изображения на нивото на улицата, а Земя ви позволява да изследвате океана и Луната.

Пуснете материала си в ефир

През 2006 г. придобихме YouTube – сайт за видеосподеляне онлайн. Днес всяка минута там се качват 500 часа видеоматериали. Видеоклиповете за котки, гражданската журналистика, политическите кандидатури и двойните дъги вече не са същите.

Пристига малкият зелен робот

Сред слуховете за „Gphone“ през 2007 г. обявихме Android – отворена платформа за мобилни устройства, и Open Handset Alliance.

Комиксът, чут по целия свят

За Google Chrome се разчу един ден по-рано от планираното, след като книга с комикси, представяща новия ни браузър с отворен код, бе изпратена по-рано. Chrome официално стартира на 2 септември 2008 г.

Главен изпълнителен директор и председател

Лари Пейдж (Larry Page), първоначалният главен изпълнителен директор до 2001 г., заема длъжността отново през април 2011 г. Тази роля се изпълняваше в продължение на 10 години от Ерик Шмит (Eric Schmidt), сегашният ни изпълнителен председател.

Google+

През юни 2011 г. представихме проекта Google+, който цели да внесе в мрежата нюансите и богатството на споделянето от реалния живот и да направи всичко в Google по-добро, като включи хората, техните взаимоотношения и интереси.

Историята на Google с подробности

Факти за Google

 • Основана
  1998 г.
 • Основатели
  Лари Пейдж и Сергей Брин
 • Регистрация
  4 септември 1998 г.
 • Първично публично предлагане (NASDAQ)
  19 август 2004 г.
 • Централен офис
  1600 Amphitheatre Parkway
  Mountain View
  CA 94043